Smuteční oznámení: zemřel doc. Zdeněk Gregor

S hlubokou lítostí oznamujeme, že nás navždy opustil doc. MUDr. Zdeněk Gregor, CSc., bývalý kolega a přednosta II. chirurgické kliniky FNUSA a LF MU.

Dovolte, abychom vyjádřili upřímnou soustrast rodině a všem blízkým.

Doc. MUDr. Zdeněk Gregor, CSc. se narodil v Brně v roce 1944. V letech 1961–1967 vystudoval brněnskou lékařskou fakultu a po ukončení studia a absolvování základní vojenské služby nastoupil na II. chirurgickou kliniku FN u sv. Anny v Brně a LF UJEP (dnešní Masarykova univerzita), se kterou spojil celý svůj profesní život. Pracoval nejprve jako sekundární lékař, v roce 1978 se stal odborným asistentem, v roce 1988 docentem. V letech 1993–2006 působil v pozici primáře II. chirurgické kliniky a v roce 2006 byl jmenován přednostou kliniky. V této funkci pracoval do roku 2009. Mnoho let pak ještě na klinice působil v důchodovém věku.

Doc. Gregor absolvoval oba stupně atestace z všeobecné chirurgie a dále nástavbovou atestaci z cévní chirurgie. Cévní chirurgie se stala jeho hlavní pracovní náplní a celoživotním posláním. Stál u jejích základů v tehdejším Československu a velkou měrou přispěl k rozvoji tohoto oboru u nás. Stal se respektovaným odborníkem na tuto problematiku. Byl rovněž členem týmu, který vypracoval a do klinické praxe zavedl metodiku transplantace jater. Podílel se na řadě výzkumných úkolů a grantových projektů zaměřených např. na cévní dárcovské štěpy. Dlouhodobě také spolupracoval na vývoji umělých cévních náhrad. Působil jako člen zkušebních komisí, oponent grantových projektů, habilitačních a dizertačních prací. Svoje postgraduální studenty dovedl jako školitel k úspěšné obhajobě. Bohatá byla rovněž jeho přednášková a publikační činnost. Stal se členem domácích odborných společností a také Evropské společnosti pro cévní chirurgii. Mnoho let pracoval ve výboru České společnosti kardiovaskulární chirurgie, podílel se na pořádání našich národních kongresů a byl jmenován jejím čestným členem. Za svoji práci získal ocenění z rukou jak děkana, tak i rektora brněnské lékařské fakulty. Doc. Gregor byl vynikajícím chirurgem a přes všechny svoje povinnosti nikdy nepřestával být hlavně lékařem, který se empaticky staral o pacienty.

Pan docent Gregor byl také velmi společenský, rád cestoval, měl rád Francii, její historii a kulturu. Miloval svoji rodinu a byl pyšný na pět vnoučat. Dokud mu zdraví dovolilo, navštěvoval naše kongresy, různá odborná setkání i společenské večery kliniky. Vždy obdivoval, jak se cévní chirurgie za poslední roky rozvinula.

Vážený pane docente, milý Zdeňku, děkujeme za všechno, nikdy nezapomeneme!

V úctě
Lékaři a sestry II. chirurgické kliniky