Zaměstnanci FNUSA ukazují své talenty v rámci výstavy

Zaměstnanci FNUSA ukazují své talenty v rámci výstavy

Zaměstnanci Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně už podruhé kolektivně prezentují svá umělecká a rukodělná díla. Výstavu jim uspořádali pracovníci Lékařské knihovny, kteří po loňském úspěchu pilotního ročníku znovu vyzvali kolegy, aby předvedli, čemu se věnují ve volném čase. Odvahu vystavit své práce našlo téměř padesát autorů nejen z řad zdravotníků.

Zdi a zákoutí knihovny zdobí stovky rozmanitých děl – ať už jde o malby, keramiku, fotografie, šaty, perníčky, šperky, kožené výrobky nebo třeba básně. „Největším překvapením pro mě byly ručně kované nože od Petra Polcara, řidiče sanitky, který je vyrábí formou recyklace. Kov pochází z kovošrotu, pouzdra ze staré instalatérské brašny a rukojeti z činelů a kůry svatoanenského platanu,“ komentuje knihovnice a hlavní kurátorka výstavy Vlasta Žingorová. Zvláštní pozornost si podle ní zaslouží také patchworková deka ušitá podle návrhů americké astronautky Karen Nyberg. Tvořená je totiž fotkami naší planety pořízenými z vesmíru.

Výstava byla slavnostně zahájena 2. října 2024 za hudebního doprovodu talentovaných zdravotníků – muzikantů. Díla je možné zhlédnout v provozní době knihovny až do 3. prosince, poté budou některé kusy i k zakoupení.

„Překvapilo nás, kolik děl se nám do knihovny přes počáteční obavy podařilo – snad i nenásilně – zakomponovat. Návštěvníkům radíme, aby se za námi stavili klidně opakovaně, pokaždé určitě objeví něco nového,” říká knihovnice a doplňuje, že všem vystavujícím, kteří vedle svého náročného povolání stíhají ještě tvořit patří obdiv.