Alkohol, léky, ale i houby nebo jedovaté plody. Otravy jsou denním chlebem metabolické JIP

Alkohol, léky, ale i houby nebo jedovaté plody. Otravy jsou denním chlebem metabolické JIP

Podzim a sbírání hub jdou nedomyslitelně dohromady, ruku v ruce s tím ale přichází také riziko v podobě otrav. Nejen s intoxikacemi v důsledku konzumace nejedlých nebo špatně upravených hub se potýkají odborníci na metabolické jednotce intenzivní péče při II. interní klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU. „Nejfrekventovanější jsou u nás intoxikace alkoholem, drogami a různými léky,“ říká vedoucí lékař pracoviště MUDr. Vladimír Konečný.

Máme v plném proudu houbařskou sezónu. Jak často na metabolické JIP řešíte otravy z hub?

Otravy houbami se na našem pracovišti objevují spíše okrajově, v jednotkách případů ročně. Obvykle jde v otravy z důvodu špatného zpracování hub, vzácně pak o otravu samotnou jedovatou houbou, především muchomůrkou tygrovanou. Setkal jsem se naštěstí pouze s pacienty s lehkým průběhem, u kterých se objevily jen gastrointestinální potíže, a jejich stav se rychle zlepšil. Závažnou otravu, která by vedla k jaternímu selhání nebo smrti, jsme za poslední léta nezaznamenali. To však neznamená, že by lidé ze sbírání a konzumace hub neměli mít respekt. V minulém týdnu jsme u nás na JIP řešili hned dvě otravy z hub, v jednom případě muchomůrkou červenou a v druhém případě bedlami. Další houbař skončil po konzumaci bedel na standardním oddělení II. interní kliniky.

MUDr. Vladimír Konečný, vedoucí lékař metabolické JIP II. interní kliniky FNUSA a LF MU

Na co by si houbaři měli dát největší pozor?

Základním pravidlem při sbíraní hub je klasické „co neznám, nesbírám a nekonzumuji“. Pokud člověk není zkušený houbař, tak by houby sbírat neměl, protože mnohé jedlé druhy se lehce zamění za nejedlé, respektive jedovaté. Rovněž by lidé neměli konzumovat darované houby, pokud neznají jejich původ a plně nedůvěřují tomu, kdo je našel. Důležitá je také dostatečná tepelná úprava hub a adekvátní skladování.

Jakou část pacientů metabolické JIP tvoří pacienti, kteří se něčím otrávili?

Ať už úmyslné nebo neúmyslné otravy představují značnou část pacientů hospitalizovaných na našem pracovišti. Většinou jde o otravy alkoholem, případně drogami, druhou velkou skupinu pak tvoří pacienti, kteří se intoxikují s úmyslem ukončit život. Obvykle jde v těchto případech o otravu různými léky.

Jak se u takových pacientů postupuje?

Po odeznění akutní intoxikace jsou pacienti, kteří proklamovali sebevražedné úmysly, vyšetřeni naším psychiatrem, a pokud je indikovaná ústavní psychiatrická léčba, tak jsou po observaci přeloženi do Psychiatrické nemocnice Brno nebo raritně i na Psychiatrickou kliniku FN Brno. V opačném případě jsou propouštění do domácí péče s doporučením ambulantního psychiatrického sledování.

Jaké další otravy řešíte, třeba i okrajově?

Raritně se vyskytne otrava oxidem uhelnatým. Nedávno jsme ale například řešili otravu po neúmyslném požití plodu jedovatého sotorka obecného, který byl součástí směsi koření dovezeného z Dubaje.

Setkáváte se běžně s otravami z chemikálií, které jsou dostupné v domácnosti, třeba na úklid nebo likvidaci škůdců?

Otravy čisticími prostředky nebo jinými chemikáliemi nejsou naštěstí moc frekventované. Čas od času se vyskytne náhodná otrava nemrznoucí směsí do aut. Obsahuje etylenglykol, který má příjemnou nasládlou chuť, takže může být snadno zaměněn a omylem požit např. jako slazený nápoj. Problematické bývá skladování chemikálií v neoznačených lahvích, kdy lehce dojde k omylu. Co se týče léčby otravy etylenglykolem, je zajímavé, že jednou z variant pomoci je podání vysokoprocentního alkoholu – samozřejmě odborné. Metabolizuje se totiž přes stejný enzym. Dle klinického stavu můžeme otravu eliminovat také hemodialýzou.

Jaké další diagnózy na metabolické JIP léčíte?

Do běžného spektra našich diagnóz patří pacienti se sepsí různého původu, akutní pankreatitidou, nespecifickými střevními záněty, selháním ledvin, krvácením do gastrointestinálního traktu nebo dekompenzovaným diabetem mellitus. Jako jednotka intenzivní péče hospitalizujeme především pacienty s akutními stavy vzniklými mimo nemocnici, menší část pacientů tvoří pacienti akutně zhoršení na interních nebo jiných odděleních nemocnice, případně jsou k nám překládaní z menších zdravotnických zařízení.