Malnutrice zhoršuje schopnost uzdravení. Jde jí ale efektivně čelit
Nechtěné hubnutí, ztráta chuti k jídlu, otoky, slabost a únava nebo změny nálad. Známky malnutrice, které není radno podceňovat. Podvýživa totiž negativně ovlivňuje celkový zdravotní stav a u pacientů může významně komplikovat léčbu, v krajních případech vést až k smrti. Na problém, kterému se ve Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně snaží předcházet klinické nutriční terapeutky, nyní upozorňuje celonárodní kampaň Týden rizik malnutrice (11.–15. listopadu 2024).
Nedostatečnou nebo nesprávnou výživou vedoucí k malnutrici jsou nejvíce ohroženi pacienti po překonání kritického stavu na jednotkách intenzivní péče, pacienti s nádorovým onemocněním nebo lidé po chirurgickém zákroku. Riziko roste také u seniorů nad 65 let, zejména pak u klientů domovů pro seniory a u osob, které žijí izolovaně, bez kontaktu s rodinou a blízkými.
Počátky malnutrice někdy mohou být těžko rozeznatelné, zvláště u lidí s nadváhou. Mezi její příčiny patří kromě nedostatečného příjmu potravy naopak také nadměrný příjem a její nevhodné složení. Není náhodou, že se problém často týká osob ve špatné sociálně-ekonomické situaci. Podvýživu můžou způsobit také poruchy vstřebávání živin nebo jiné zdravotní potíže – například bolest zubů, poruchy polykání a podobně.
Malnutrice má negativní dopad na léčbu a stav pacienta, nejen kvůli ztrátě svalové hmoty, ale ovlivňuje i ostatní systémy v těle. Způsobuje zvýšenou náchylnost k infekčním onemocněním, snižuje účinnost léčiv, zpomaluje hojení ran, zhoršuje funkci srdce i ledvin a mnoho dalšího. Poruchy výživy obecně zhoršují úspěšnost prakticky všech typů léčby v důsledku zhoršené regenerace.
Tomu všemu se dá přitom efektivně předejít, a právě na to upozorňuje aktuální kampaň Aliance pro nutriční péči ve spolupráci s odbornou Společností pro klinickou výživu a intenzivní metabolickou péči, která probíhá pod záštitou Ministerstva zdravotnictví ČR.
Pro laickou veřejnost i odborníky je k dispozici informativní web www.rizikamalnutrice.cz, plný praktických rad a tipů z ověřených zdrojů. Návštěvníci na něm najdou také kalkulačku rizika, díky které si mohou orientačně zjistit, jak si na tom s výživou stojí. V sekci pro specialisty jsou zařazeny praktické návody pro diagnostiku a komplexní léčebný přístup s využitím všech modalit klinické výživy.
Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně se správnému nastavení nutriční péče věnuje Oddělení léčebné výživy. Klinické nutriční terapeutky ve spolupráci s ošetřujícím lékařem pro pacienta sestavují individuální nutriční režim, který vychází z jeho diagnózy a vypozorovaných rizik. Následně u něj provádí kontrolní návštěvy a dohlíží, zda je nutričně dostatečně zajištěn. Práce na vhodné výživě nekončí ani po propuštění pacienta, klinické nutriční terapeutky zajišťují následnou péči a je-li to potřeba, vedou pacienta také v ambulantním sledování. „Ve spolupráci s lékaři specializovanými na nutriční péči se nám letos na jaře podařilo otevřít druhou nutriční ambulanci, kde je zajištěna péče o pacienty s těžšími poruchami nutrice,” komentuje vedoucí Oddělení léčebné výživy FNUSA Mgr. Mottlová Alena, Ph.D.